Anmeldelse: Brug din stemme og få success

Lad som om du er succesfuld, når du taler, og du bliver succesfuld
Når du med din kropsholdning leger du har styr på det, vil din stemme også lyde sådan. Verden vil opfatte dig som en der har styr på det, men bedst af alt, – det vil også ændre din opfattelse af dig selv. Vi var til workshop hos Birgitte Bourgois, operasanger og Cand.Polit, for at lære, hvordan vi bruger vores stemme så vi får gennemslagskraft.

Anmeldelse af Christina Alfthan, Kommunikationschef, Dansk Kvindesamfund og medlem af Berlingske Businesskvinder

Tirsdag d. 21. november var vi tre timer til en meget inspirerende workshop i den fantastiske nye bygning på Axel Torv 2, hvor bl.a. Gorrisen og Federspiel holder til.

Her lærte vi af Birgitte Bourgois, hvordan krop, følelser og åndedræt påvirker vores stemme. Og det skal man have styr på, for stemmen sender en masse ubevidste signaler, og de skal arbejde for os og ikke imod os.

Birgitte Bourgois lærte os med øvelser og sang at man, når man skal tale til en forsamling, bliver påvirket af følelser, positive eller negative (lige skidt for stemmen) som desværre sætter sig hurtigt i halsen og det kan man høre på stemmen. Men hvis man accepterer følelsen, – fx at man er nervøs eller rørstrømsk, så flytter den sig automatisk til maven og påvirker ikke stemmen. Så mærk efter hvordan du har det når du skal tale, og accepter det.

Som opvarmning til en tale, jobsamtale mm. kan man lave sang skala øvelser for at varme stemmen op. Tænk at sangstemmen er et instrument for stemmen, der gør den bedre og stærkere. Brug åndedrættet bevidst.

Dvs. du ånder ud mens du presse maven ind, og så kommer indåndingen automatisk ned i maven, – og på den måde belaster man ikke struben og stemmebåndet, og derved bliver stemmen ikke anspændt!

Som opvarmning kan man også lave en ’Powerpose’ dvs. stil dig med armene op i et V i to minutter, eller med hænderne i siden over hofterne. (Aldrig arme og ben krydsende og ALDRIG hånden oppe ved halsen – viser usikkerhed og ultimativ behov for beskyttelse)

Tjek Amy Cuddy TED talk, hun siger at man med kropssprog kan ’Fake it til you make it’. For vores kropssprog påvirker ikke kun andre, det påvirker også vores sind. Og vores sind påvirker vores opførsel som kan ændre resultatet.

Trin for trin når du skal tale:
• Før du taler: Stil dig midt på scenen. Stå ret op og solidt på fødderne, – kraften ligger i følelsen af at stå fast og –mærke gulvet’. Armene hænger afslappet ned. Pas på du ikke læner dig frem, hold hovedet oppe, og pres skulderbladene sammen så brystet bliver stort. Se på dem du skal tale til. Få øjenkontakt med nogle og tjek du har opmærksomheden.
• Ta en dyb indånding gennem næsen, og pust ud gennem munden så du presser maven ind. – Og så taler du lige efter udåndingen.
• Se på tilhørerne når du taler og brug den energi og feedback de giver mig.
• Husk, – du smitter tilhørerne med dit åndedræt, så er du nervøs, bliver de det også.
• Læg vægt på konsonanter og syng på vokaler
• Stå ved du er kvinde, – prøv ikke at lyde som en mand med en for dyb tone
• Tal højt, så bageste række kan høre det.


Tak til Christina for en god anmeldelse. Tak til Birgitte for at bruge tre intense timer med os hos Gorissen, der så generøst lagde hus til arrangementet. 

Læs også Pernille Marrotts anmeldelse her: Queen size performance